onsdag 29 juli 2009
På tal om Boccelli
Shakespeare As You Like It
Jag studerade var pinal; vart vykort, förkläde, pillerburk, anteckningsblock, kulspetspenna, kortlek, fickspegel och tygkasse innan jag - i ren frustration över såväl utebliven pjäs som de diverse attiraljernas meningslöshet - beslutsamt betalade sju pund för en lingonochsmjölk-färgad mugg med texten All the world's a stage.
Aldrig tidigare har jag köpt en mugg. Och sannolikheten att vansinneshandlingen skulle upprepas är närmast obefintlig. Men trots detta dricker jag nu en sen kvällskaffe ur nämnde mugg, och känner mig märkligt contente. Måhända befinner jag mig ett steg längre ifrån min anti-turistiska religion, men å andra sidan så mycket närmre min Gud: Shakespeare...
Monsieur Spitzwegs syn på saken
"Monsieur Spitzweg tycker inte om semesterperioden. I mitten av juli försvinner trafiken från Rue Marcadet, det finns gott om parkeringsplatser längs trottoarerna och det uppstår liksom luckor i bullret, hetsen och allt det som är Paris. Färre ungar ute på torget. Madame Bornand reser till Auvergne. Symboliken är katastrofal. Varför skall man fly Paris? Arnold har bara valt en sak i livet: han valde Paris. Om Paris inte längre lockar är Paris inte längre all längtans mitt, det vore att skymfa staden."
Det hade regnat hela söndagen - Philippe Delerm
En vit dam och andra små njutningar
Men. En text likt ovan måste alltid leda till ett men - annars hade den inte varit av intresse. Men det finns någonting så litet, så enkelt, så till synes alldagligt och oansenligt, som med ens hade fått mig fullkomligt irrationell. Une Dame Blanche.
Jag hade kunnat drömma om extravagans. Om vit mocka, romtryfflar, chilirutor, citonparfaiter, pistaschmacarons och mille-feuilles. Men dess pretentioner lockar mig inte det minsta. Det enda som nu skulle få mig på fall är det underbara hos en Dame Blanche. Och det underbara är det enkla.
tisdag 28 juli 2009
Alla dessa ändlösa julidagar
fredag 24 juli 2009
En roman
torsdag 23 juli 2009
Who said that life's no picnic?
Och då talar vi inte minimalistiskt à la Samuel Beckett, utan snarare skriv din livshistoria på sex ord - pyttelitet. Likt följande memoarer:
Just like the movies
Det känns så bekant.
Atmosfären. Ordväxlingen. Slutgiltigheten.
Jag ser framför mig natt, flygfält, tårögd Ingrid Bergman och vacker, beslutsam Humphrey Bogart. Och just när den eviga meningen ska spelas upp för mitt inre säger F:
- Och så kysste han mig en sista gång, såg på mig och sa:
We'll always have Facebook.
onsdag 22 juli 2009
Landsflykting
Lika lite som fransmännen tycker om Celine Dion.
De som lyssnar på opera anser honom vara alltför poporienterad, och de som föredrar pop tycker att han är alldeles för opera. Han hör inte hemma någonstans liksom. Ingen vill ha honom där.
Fast om man nu råkar vara svensk, med lagom som ledstjärna och mellanmjölk till frukost, vågar man då offentliggöra sin faibless? Utan att avskrivas som persona non grata i samtliga officiella sammanhang?
Ty få saker ter sig så magiska som Bocellis röst i kombination med det italienska språket. Lagom salongsberusad på en Chianti. Med en florensnatt som djupnar utanför fönsterna och några lågor som vajar lojt i den ljumna kvällsvinden.*
Så nu förstår ni varför jag lämnade Italien.
Man ville inte ha mig där.
* La bellezza di oggi
Very Insistant People
Naturligtvis går vi till Chartier ikväll.
Att jag ska dit igen nästa vecka, eller att jag var där häromveckan, har ingenting med saken att göra. För om man frågar F - eller vemhelst av mina närmsta, frankofila vänner - var de vill spendera sin sista kväll i Paris, har svaret alltid tre stavelser och ligger halvt undangömt vid de Stora Boulevarderna.
Det är ju inte för intet som vi ibland får smita förbi den kroniska halvtimmeskön. Eller blir serverade ett glas champagne, oförhappandes.
Det har krävts en del arbete för att komma dit vi är idag.
Det är tanken som räknas
- Har dagen varit bra? Har du fått några presenter?
- Jag har fått en klängros.
- Det var ju fint.
- Och en maskros.
- Ursäkta?
- Och några andra blommor som E hittade i trädgården imorse.
Men i eftermiddag har jag blivit lovad en bit rulltårta. Med en klick vispgrädde. Och möjligtvis en jordgubbe.
Och så har jag blivit lovad att få spika lister i förrådet.
Underligt nog låter han nöjd. Men verkligen helnöjd.
Om och om och om igen
Men vem är Mario?
Och hur kan man vara säker på att vi ses där - förr eller senare?
måndag 20 juli 2009
Puisque tu pars (et moi, lui, elle, eux, elles aussi)
J: - Nej, hon åker i skrivande stund.
N: - Och Frida?
J: - På torsdag.
N - Shit. Allt faller samman.
J: - Paris upplöses framför ögonen på en.
N: - Var ute vid Rue Oberkampf igår, inte en kotte,
alla bra barer var stängda
J: - Man kan nog ha picknick i concordrondellen.
Som ni förstår är det lika bra att man ger sig av. Innan Paris förvandlas bortom oigenkännlighet. Innan det inte längre finns någonstans där man kan äta middag klockan fyra på morgonen. Eller ens klockan nio på kvällen - om man nu vill det.
De som tror att jag går till överdrift har förmodligen aldrig spenderat en augusti i Paris, men om jag förklarar att jag åker hem till Helsingborg för en mer animerad sommar, kanske ni lyckas greppa omfattningen av tragedin.
Paris försvinner på riktigt. Hela essensen tycks evaporera i sensommarhettan. Allt som kvarstår är några urblekta I love Paris - t-shirtar över dallrande ölmagar, åtföljandes ett paraply de för länge sedan förlorat ur sikte. Prydda av den detalj som slutligen jagar ut den mest inbitne parisaren ur staden: magväskan.
söndag 19 juli 2009
Une belle chose
Men sen började jag naturigtvis att klaga. På fransk byrakrati och saker som inte blir som man tänkt sig. På mina arbetsgivare, Paris sommarhetta, massturism, felaktiga val och folk som inte tycks uppskatta skiljetecken.
Det var varken min intention eller vad som korresponderar med bloggens titel.
Därmed:
Var kommande dag, skulle den så vara fylld till bredden av klagande och beklagansvärda inlägg, kommer också att innehålla Dagens vackra betraktelse. Eller La beauté d'aujourd'hui. Eller La bellezza di oggi, om ni så föredrar.
Lite i enlighet med Palomas (Igelkottens elegans) försök att uppmärksamma skönheten i världen genom att betrakta dess rörelser. För att finna en anledning till att leva.
Måhända är jag inte lika morbid, men vi är båda ute efter samma sak.
Aux adieux etc.
fredag 17 juli 2009
Sous le ciel de Paris
Jag lade mig i sängen. Jag lade mig under sängen. Jag kampade i trapphuset tillsammans med mina pårökta grannar. Jag stängde alla fönster, men trodde att de skulle spricka av haglets våldsamma slag. Jag öppnade alla fönster. Och såg rakt in i våningen mittöver, där man helt oberört skrattade och drack vin - som vore discoljuset ett välkommet inslag i kvällens soirée.
Men så är jag ju också livrädd för allt. Speciellt blixtar.
Och karuseller.
Books v. clothes
Och som vanligt är det böckernas fel. Denna ständigt - nästintill mystiskt - expanderade kvantitet av litterära alster, som plötsligt en dag lagt sig i högar lite överallt, utan att någon förstår riktigt hur de hamnat där.
Jag må ha varit omedveten om att ha inhandlat dem. Det kan ha varit i ett svagt ögonblick - det är det oftast. Hursomhelt var de aldrig destinerade för svarta 5-liters sopsäckar eller kartonger som senare ställs ut på gatan för allmän exponering och runtrotning.
Jag måste behålla dem.
Jag samlar ju på dem.
Inför mitt framtida bibliotek, vilket skall innehålla fler verk än min forna svensklärares klena femtusen.
Det är klart att det är en tävling.
Han vet bara inte om det.
Problemet är prioritering. Ska böckerna med måste något annat bort. Och valet är inte brett; utöver en stor tavla på en ung Jacques Brel i förgrunden till Eiffeltornet, några stearintäckta ljusstakar och en opraktisk (onödig?), fyrkanting, tofsbeklädd, blå hatt från cermonin på Sorbonne, återstår endast min garderob. Jag måste alltså välja ut favoriterna bland mina kläder (läs klänningar). Lite som att tvingas välja mellan sina barn, kan jag tänka mig.
Och resterande kreationer får ställas ut i en sopsäck bland grovsoporna utanför porten. För allmän exponering och runtrotning.
Jag undrar om något av fyllorna i vår trapp skulle se tjusig ut i min korallfärgade klänning...
Långt bortom Paris...
Och tankarna färdas ännu längre än så. Beger sig mot kusten, längtar efter att återse den linje där himlen möter Medelhavet. Flanerar längs Promenade des anglais, känner historiens italienska vingslag, kryssar mellan hus som skiftar i ockragult, terracottarött och ljust kanelbrunt.
Där de korsar den spanska gränsen blir bilderna vagare, landskapet svårt att distinguera, utdraget och suddigt som betraktat genom en tågruta. Men jag uppfattar ord - ibland hela innebörder - runtomkring mig. Och dekoren tycks höljd i musik och dofter vilka ter sig förvånansvärt välbekanta. Kanske är det paella, sangria och Estrella Morente. Kanske är det till och med Carlos Ruiz Zafon, när de närmar sig Barcelonas dunkla gränder.
Jag sitter kvar i Paris. Med huvudet till synes bland molnen. Medan mina tankar försvinner bort någonstans i fjärran, mot en osynlig destination.
Men snart reser jag mig upp, tar min stol och åker.
torsdag 16 juli 2009
Ekletik på italienska
Ni får bilden.
Jag erkänner att det irriterar mig smått. Att inte heller denna gång förmå motstå den banala charm som är denna musik, denna text, denna idé. Särkerligen har den skrivits på lika kort tid som den spelats in, och av samma antal människor, sett hur allting tycks lite inkastat och inklämt lite här och var. Eklektiskt, är förmodligen rätt adjektiv. Men också gripande.
Och irriterande.
Books v. cigarettes
Sedan skulle man kunna ställa sig frågan: Vilket är mer parisiskt - att röka eller att läsa? Vilket passar bäst till en noir, vid ett runt bord, en uteservering någonstans på vänstra stranden? Vilket av de båda alternativen ter sig mest atmosfäriskt, njutfullt, parisiskt korrekt?
Eller ur en mer Philippe Delermsk synvinkel: Vilket gör sig bäst i betraktarens ögon?
För vars skull vi överhuvudtaget sitter på en uteservering.
Och läser.
Eller röker.
Det är den typ av vackra frågor man kunnat ställa sig om livet handlat enbart om atmosfär. Vilket det alltför sällan gör.
http://www.george-orwell.org/Books_vs._Cigarettes/0.html
Essä funnen i The Travel Book Shop, Notting Hill, London
onsdag 15 juli 2009
Soirées parisiennes
Har picknick längs Seine. Dricker champagne och äter jordgubbar. Skålar för livet, staden, dagen. Samlas under Eiffeltornet, tillsammans med resten av världen, och betraktar ett ljusspel och fyrverkeri som stjäl andan ifrån en. Och åker hem bak på en cykel, längs den upplysta Concord, Nationalassemblen, Invaliddomen, Louvren, Notre Dame. I den ljumna parisnatten, under den stjärnbeströdda sommarhimlen.
Vad annars?
lördag 11 juli 2009
Ta seden dit man kommer
onsdag 8 juli 2009
Två städer
Eller kanske handlar det snarare om behovet av miljöombyte: Pampiga, haussmanska byggnader mot charmiga, engelska gatuhus. Depardieu mot Grant. Belleville mot Notting Hill. Edith Piaf mot Beatles och rödvin mot en pint. Eller två.
Men mest handlar det om att återse en kär vän i hennes tillfälliga hemstad.
Att vara tillsammans, minnas att vi fortfarande är desamma, även om vi valde olika sidor av kanalen.
*
I övrigt blonderade jag håret igår, inför det förestående äventyret. Sedan stirrade jag länge och väl på mina tågbiljetter och försökte att komma underfund med varför ditresan enbart skulle ta en timme, hemresan tre.
tisdag 7 juli 2009
Läs mig likt en öppen väska
Här har ni mig:
- Ett par svarta pumps
- Ett just påbörjat Moleskin journalistblock
- Mitt pass (jag skulle gå till banken för att betala hyran)
- En sminkväska med det sedvanliga innehållet
- Ytterligare ett anteckningsblock (för jobbrelaterade/icke litterära anteckningar)
- Kärlekens historia av Nicole Krass (hustrun till författaren av Extremt högt och otroligt nära)
- 14 förbrukade metrobiljetter
- En kulspetspenna
- 10 euro (jag äger fortfarande ingen plåmbok)
- Ett Bodyshop medlemskort
- Lägenhetsnycklar
- Ett Mavala nagellack nr. 63 Acapulco
- Ett 15% rabatts-kort fran Kookaï
- 7.66 euro i vad som avfärdats som småskrammel (jag ska definitivt tömma min handväska oftare)
Slutsatserna är era att dra.
Prenumeration på språkfascism
Jag vill minnas att mina föräldrar en gång prenumererade på Bamse. Men jag minns inte. Senare övergick det till Kamratposten, vilken ibland synades och censurerades innan överlämning. Mitt första egna val var OKEJ. Det handlade inte så mycket om de intelligenta, djuplodade reportagen om Brian i Backsteet Boys, som planschen på samma person - utryckbar från tidningens mittuppslag. Därefter blev det många år av Frida, vilken förmodligen format merparten av Sveriges unga flickor till de kvinnor de är idag.
Sedan tog böckerna över.
Men vad ska man prenumerera på i nutid? När man är måttligt intresserad av mode, fullkomligt ointresserad av kändisliv.
Vi i villa. Motorjournalen. Alkohol och Narkotika. Civilekonomen. Det känns inte legitimt. När det mest handlar om att få registras i en lista över utskick. Så istället har jag kört ett år av Vagabond, och på den vägen fann jag senare Frankofon, vilken ju var en dröm i tryck.
Sanna mina ord (eller märk dem): Nu ska min existens återigen registreras. Och den kommer jäklar i det att vara rättstavad.
Att ta ett glas med Ronny Sandahl
Och så mötte vi slutligen Ronny. Som föreslog lunch vid Place de Clichy. Närmare bestämt på Café Wepler, där Henry Miller skulle ha suttit under ett obskyrt 30-tal och författat Kräftans vändkrets. Vem Henry Miller var visste vi inte då - med huvudet fullt av Hemingway. Men det visste definitivt Ronny.
Jag och F sneglade först på menyn och sedan på varandra. Och förstod direkt att litterärt värde skulle stå oss dyrt. Och så ville Ronny ha vin - mitt på ljusa dagen. En flaska på tre, föreslog han. Och beställde.
Men Ronny visade inte sig vara den förfranskade, intellektuella gentleman han utgett sig för - randing bobohalsduk, håret hängandes i ögonen och fimmanus till trots. Två år och oräkneliga vinflaskor senare har varken jag eller F spenderat en liknande summa på 25 cl rött.
Som sagt: Jag har länge haft lite svårt för den där Ronny. Men idag föll jag över en av hans krönikor på Aftonbladet. Och säga vad man vill om pretentioner, men han kan ju faktiskt skriva. (Så varför han tramsar sig med Aftonbladet är mig obegripligt. Så fort du lärt dig rättstavning och reglerna för särskrivning är du överkvalificerad för den tidningen.) Och inte nog med att hans vokabulär imponerade, fann jag dessutom innehållet av större intresse. Om fegheten att lämna och modet att stanna kvar: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ronniesandahl/article4260751.ab
Jag hade tänkt skriva ett blogginlägg på samma tema. Men det blev en hymn till Ronny.
Som jag fortfarande anser vara skyldig mig en hundring.
Senaste krönika av densamme finner ni här: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/ronniesandahl/article5535257.ab
måndag 6 juli 2009
Skönheten är ett språk
Nu är det sommar i Paris - långt senare. Och jag sitter framför datorn på mitt jobb och lyssnar på italienska radiostationen Lattemiele. Lite för att lära mig. Snarare för att inte glömma bort. Men mest för att det som inte är mitt - inte till fullo, inte ännu - fortfarande förför och förbryllar mig med sin otroliga skönhet.
Det blir alltid måndag
Och äta pastasallad med avokado, valnötter, oliver och soltorkade tomater.
I vindens skugga.
fredag 3 juli 2009
Språkliga motsägelser
Redan det är ju ett ologiskt påstående.
Sedan fick jag konfirmationen:
"Please note, your 1 Day Pass FON Pass expires after 365 days.."
torsdag 2 juli 2009
Solde de tout compte
Pluie d'été
Nu blåser den in, den vind som var väntad. Den som föregåtts av dagar allt hetare, allt tyngre, allt mer betungande, betryckande, omslutande och instängande. Dagar som stulit all luft ifrån oss. Som klistrat fast kläderna vid våra kroppar och våra kroppar vid metrons fuktiga platsstolar. Som fått oss att söka oaser av vatten, vind och rymd som inte existerar. Och som fått oss att vilja evaporera tills endast ett tomt skinn kvarstår. Dagar som förr eller senare - för inget alternativ existerar - måste bryta ut i detta fruktansvärda oväder som slutligen blåser in genom köksfönstret en torsdagskväll strax innan midnatt.
Vet ni vad ett sommarregn är?
Sista pianot
Jag har minsann aldrig bott på annat än l'ultimo piano.